Επιλογή Σελίδας

Ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Τελικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST® Tech Challenge & FIRST® LEGO® League Challenge

Απρ 24, 2024FIRST Tech Challenge Greece Championship

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 ο Πανελλήνιος Τελικός του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® Tech Challenge (ηλικίες 12 – 18) και FIRST® LEGO® League (ηλικίες 9 – 16) στην ΔΕΘ – HELEXPΟ. Ήταν μια διοργάνωση της Eduact σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και Μεγάλους Αρωγούς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με το FLL και το FIRST® Tech Challenge (FTC), το μεγαλύτερο πρόγραμμα STEM παγκοσμίως, εμπλέκοντας μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-18 ετών στον κόσμο της βιομηχανικής ρομποτικής και καλλιεργώντας πρώιμες επαγγελματικές δεξιότητες, με τη συμμετοχή 16 ομάδων από Ελλάδα και εξωτερικό εκ των οποίων μία θα μας εκπροσωπήσει στο Houston, στο USA FIRST Championship.

Ο Πανελλήνιος Τελικός για τα προγράμματα της FIRST® διεξήχθη με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Φ15/ 133790/Δ2), με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 παιδιών, προπονητών και εθελοντών. Αρμόδιος Φορέας και Εθνικός Διοργανωτής για την Ελλάδα είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact.

Στην Τελετή Έναρξης, μετά την παρέλαση των ομάδων ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλη Γεράνη, ο οποίος χαιρέτησε τους διαγωνιζόμενους, καθώς και από τον Πρόεδρο της Eduact κ. Κώστα Βασιλείου, με την εναρκτήρια ομιλία του.

Στην Τελετή Λήξης του Διαγωνισμού τις απονομές των finalist έκαναν ο Ambassador Αντώνης Τσαπατάκης και η επίτιμη καλεσμένη Rebecca Whitaker, FTC Program Delivery Partner στην Αϊόβα, HΠΑ.

Το εναρκτήριο μήνυμα έδωσε ο Πρόεδρος της Eduact Κώστας Βασιλείου, ενώ τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή διάβασαν οι μαθητές Τριανταφύλλου Άγγελος και Χάιτα Γεωργία. Το δικό του μήνυμα για το πώς η τεχνολογία και η ρομποτική μας ενώνει έδωσε και ο μαθητής Γκανάτσας Χρήστος με την εκπαιδευτικό Παπαευαγγέλου Χριστίνα που έκανε τη διερμηνεία από το Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης.

Με την παρουσία τους στον Πανελλήνιο Τελικό μας τίμησαν:

O Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Φίλλιος από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Βουλευτής κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο κ. Αναστάσιος Σελεγκίδης από το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Χρυσό Χορηγό μας, ο κ. Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Digital Innovation Director της KLEEMANN Group, Χρυσό Χορηγό μας, η κ. Ελισαβετ Μεντεκίδου από την οικογένεια του φυσικού μεταλλικού νερού ΔΙΟΣ, Μεγάλο Χορηγό μας, η κ. Ελένη Τσιπά από τον Μεγάλο Χορηγό του FIRST® Tech Challenge Oracle Academy, ο κ. Σπύρος Νικολάου, Διευθυντής ΤΠΕ και Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Χορηγό μας, από τον Χορηγό Υγείας ο κ. Αναστασέλος Δημήτριος, Διοικητικός Διευθυντής στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός, η κ. Μπακατσέλου Σταυριάνα – Διοικητική Διευθύντρια στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και ο κ. Σαμαρίνας Μιχάλης, Γενικός Διευθυντής της Κλινικής Γένεσις. Η Αλεξάνδρα Λαπουρίδου, Γενική Υποδιευθύντρια του Κολλεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» και οι συνεργάτες μας από τους Εθνικούς Διαγωνισμούς FLL Albania, FLL Bulgaria και FLL North Macedonia.

Βραβεία και γενική κατάταξη για το FIRST® Tech Challenge:

Οι 3 ομάδες στην γενική κατάταξη στο FIRST® Tech Challenge (Inspire Award):
1. 22043 – Unirevsals (Πρόκριση στο 2024 FIRST Championship, Houston TX)
2. 20131 – The Inventors
3. 23472 – Robotica.gr

Motivate Award
24966 – Suited Penguins
FINALISTS
25405 – ES-R
25407 – West Side Robotics

Connect Award
25505 .Json
FINALISTS
25070 – Talos
25399 – ThessRobot

Control Award
23472 Robotica.gr

Judges Award
25443 Αlgorithmic Avenger

Promote Award
24140 – Lavender Robotics

Innovate Award
24637 – Black Phantoms
FINALISTS
25153 – Cartesian Robotics
25110 – SCRAPS

Design Award
24140 – Lavender Robotics
FINALISTS
24966 – Suited Penguins
24372 – Robotica.gr

Think Award
20131 – The Inventors
FINALISTS
24372 – Robotica.gr
25153 – Cartesian Robotics

Finalist Alliance Award
Robotica.gr
Talos

Winning Alliance Award
The Inventors
Black Phantoms

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν:

Για το FIRST® LEGO® League:
ο Χρυσός Χορηγός Τεχνολογίας: Samsung, οι Χρυσοί Χορηγοί: KLEEMANN, Ελληνικός Χρυσός και ΤΙΤΑΝ, ο Μεγάλος Χορηγός: φυσικό μεταλλικό νερό ΔΙΟΣ, οι Χορηγοί: Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Πλαίσιο, Χορηγοί Υγείας: ο Όμιλος EUROMEDICA, η Κλινική Κυανούς Σταυρούς, η Γενική Κλινική και η Κλινική Γένεσις.

Για το FIRST® Tech Challenge:
ο Χρυσός Χορηγός Τεχνολογίας: Samsung, οι Χρυσοί Χορηγοί: KLEEMANN, Ελληνικός Χρυσός και ΤΙΤΑΝ, οι Μεγάλοι Χορηγοί: Oracle Academy και φυσικό μεταλλικό νερό ΔΙΟΣ.

Επιστημονικός Συνεργάτης: Ο3 Out of Ordinary

Χορηγοί σίτισης: Cube, Κούκος, Unismack, Pellito, Bufala gelato, Goody’s Burger House και Goody’s Burger House Πεύκα, Join, Dole, Γιαγιά Ζωζώ, Smartfoods, Coffee Island και Κτήμα Γεροβασιλείου.

Χορηγοί Φιλοξενίας: Onoma Hotel, Vanoro Hotel.

Υποστηρικτές Φιλοξενίας: Zeus is Loose, Grand Hotel, Egnatia Hotel και The Modernist.

Χορηγός Επικοινωνίας: Plus Radio

elGreek